Opkomende marktenaandelen mogen voorzichtigjes weer. Welke landen hebben zichzelf in de schijnwerpers gezet?
Uitgezonderd China laten beurzen van opkomende markten dit jaar een stijgende lijn zien. De regio profiteert van een meer bestendige Chinese munt, stabielere olieprijzen en een gunstiger monetair beleid van centrale banken in de ontwikkelde economieën.
Ook stroomt er weer kapitaal naar beleggingsfondsen, die zich richten op de regio. Volgens het Institute of International Finance, een overkoepelend instituut van financiële organisaties, is er in maart bijna 37 miljard Amerikaanse dollar gestroomd naar obligaties en aandelen uit opkomende economieën, het hoogste bedrag in twee jaar tijd.
Hoofd beleggingen Richard Turnill van BlackRock waarschuwt beleggers voor al te agressief instappen omdat het economische beeld voor de regio onveranderd is. Het gevaar bestaat dat de Chinese economie en de yuan opnieuw wegglijden. Als de Amerikaanse economie verder op stoom raakt, dwingt dat de Federal Reserve (Fed) ook om het soepele monetaire beleid sneller af te bouwen, waardoor de dollar sneller in waarde zal stijgen.
We staan stil bij de belangrijkste oorzaken voor de opgeleefde belangstelling van beleggers voor opkomende markten, en kijken welke landen daar het meeste van profiteren.
Zwakke dollar is goed voor Brazilië, Indonesië, Turkije, Zuid-Afrika en India
De Fed heeft aangegeven de rente dit jaar hoogstens twee keer te verhogen in plaats van vier keer. Daardoor is de Amerikaanse dollar ietwat verzwakt ten opzichte van andere valuta. Voor opkomende landen met grote gaten in de begroting werkt een zwakkere dollar positief door op het huishoudboekje van de overheid en de handelsbalans.
Stabielere grondstoffenprijzen zijn goed voor Rusland, Zuid-Afrika, Mexico, Chili en Maleisië
De samenhang tussen grondstoffenprijzen en groei van opkomende markten is sterk. Landen als Rusland en Brazilië worden zwaar getroffen als de olieprijs langere tijd laag blijft. Het recent stabiliseren van de olieprijs heeft grondstoffenprijzen een positieve impuls gegeven, en dat heeft opkomende markten die sterk leunen op de export van grondstoffen in de etalage gezet.
Hervormingen pakken mogelijk goed uit in Brazilië, Peru en de Filipijnen
In verscheidene opkomende markten kan een machtswisseling economische hervormingen in gang zetten. In Brazilië loopt sinds december een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff, die verdacht wordt van corruptie. Oud-president Lula da Silva heeft beleggers verzekerd dat een oplossing nabij is. Peru en de Filipijnen wachten verkiezingen, die mogelijk leiden tot politieke en economische veranderingen.
Aandelen in China, Rusland en Taiwan kennen aantrekkelijke waarderingen
In navolging van het beleggerssentiment zijn waarderingen van opkomende marktenaandelen in de afgelopen jaren weggegleden, in veel gevallen tot onder het historisch gemiddelde. Beleggers die blootstelling zoeken aan opkomende markten zouden daarom een beleggingsfonds kunnen overwegen die de markt breed omvat, of kiezen voor een fonds dat hetzelfde doet met aandelen die de minste beweeglijkheid kennen, een zogeheten minimum volatiliteitsstrategie.